سالانه حدود ۵ تا ۱۰ میلیارد دلار ضرر و زیان از قبل بروز ضایعات در بخش کشاورزی و از بین رفتن فرآورده‌‏های تولید شده به اقتصاد کشور وارد می‌‏شود.

به گزارش خبرگزاری کار ایران (ایلنا) دکتر سلیمان عباسی- دبیر همایش علمی جشنواره عذرا- با اعلام این مطلب گفت: اکثر فرآورده‌‏های تولید شده در ایران و بیشتر کشورهای در حال توسعه و توسعه‌‏نیافته به دلایل مختلفی دارای رتبه‌‏های ممتازی هستند که متاسفانه کشورها و اغلب کشورها نتوانسته‌‏اند از این مزیت نسبی بهره‌‏مند شوند.
وی با بیان مطلب فوق افزود: یکی از علل و عوامل اصلی و تعیین‌‏کننده در عدم دست‌‏یابی به این موفقیت بالا بودن سطح اتلاف و ضایعات فرآورده‌‏های کشاورزی در مراحل مختلف تولید است که اهمیت این امر به دلیل بالا بودن هزینه تولید روز به روز بیشتر می شود.
عباسی با بیان آن‌‏که عدم مقابله و برنامه‌‏ریزی در راستای کاهش ضایعات علی‌‏رغم برنامه‌‏ریزی برای افزایش میزان تولید در نهایت منجر به خطر افتادن امنیت غذایی جامعه می‌‏شود افزود: پروژه ضایعات در بخش کشاورزی علاوه بر از بین بردن فرآورده‌‏های تولید شده سبب زائل شدن تمامی منابع و عوامل ارزشمند تولید به ویژه آب خاک و نهادهای مصرفی و منابع مالی و ارزی می‌‏شود.
وی تصریح کرد: مطابق برآورده‌‏های کارشناسان داخلی و سازمان خواروبار و کشاورزی ملل متحد سالانه به طور متوسط دست کم ۳۰ درصد از فرآورده‌‏های کشاورزی به دلایل متعددی صنایع و از چرخه مصرف خارج می‌‏شوند و اگر ضایعات بخش مصرف خانوار نیز به این آمار اضافه کنیم سالانه نزدیک ۵ تا ۱۰ میلیارد دلار ضرر و زیان از قبل این مساله عاید اقتصاد کشور می‌‏شود.
دبیر همایش جشنواره عذرا, خاطرنشان کرد: کشاورزان یا جامعه روستایی مطابق سرشماری سال ۸۵ حدود ۵/۳۱ درصد از جمعیت ۷۰ میلونی ایران را تشکیل می‌‏دهند که با احتساب سهم ۱/۴۹درصدی جمعیت زنان می‌‏توان, گفت که حدود ۹/۱۰ میلیون زن و دختر روستایی و عشایری در مناطق مختلف روستایی نقش به‌‏سزایی در تولید کشاورزی دارند.
وی, با بیان مطلب فوق افزود: گرچه زن روستایی در تمامی مراحل تولید تا مصرف فرآورده‌‏های کشاورزی دخیل بوده ؛ اما در برخی بخش ها سهم آنان کم تر از مردان و حدود ۴۰ درصد است.
عباسی, با طرح سوالی مبنی بر این‌‏که با توجه به پیشرفت‌‏های به عمل آمده در عرصه‌‏های مختلف و خارج شدن جوامع و در نتیجه نیازهای آنها از حالت سنتی به شکل صنعتی و نوین آیا شیوه‌‏های سنتی موجود به تنهایی پاسخ‌‏گوی جلوگیری از ضایعات ۳۰ درصدی فرآورده‌‏های کشاورزی است یا خیر؟ عنوان کرد: متولیان امر کشاورزی برای مقابله با بروز ضایعات و کاهش آن به طور عام و در بخش روستایی به طور خاص باید در بخش مدیریت یک خط مشی کلان همه جانبه‌‏ای را در رابطه با موضوع کاهش ضایعات کشاورزی داشته و نست به آموزش زنان روستایی به سمت تشکیل تعاونی‌‏های روستایی اقدام نمایند.(منبع)